Συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη χρήση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη χρήση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αρ. Πρωτ. : 23/12/26-1-2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν σκοπεύω να επαναλάβω στοιχεία που εμπεριέχονται στη ερώτησή μας για να μη σας κουράσω. Η ύπαρξη των κοινοτικών προγραμμάτων όλοι μας γνωρίζουμε ότι έγινε για συγκεκριμένους λόγους, για τη βελτίωση των υποδομών της χώρας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δια μέσου της οικονομικής ανάπτυξης, για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας, για τη σύγκλιση του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών με αυτό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δέκα πέντε.

Χρήζει όμως, τελικά μεγάλης έρευνας, αν τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας οδήγησαν προς αυτό το αποτέλεσμα και μάλιστα σε μόνιμη και υγιή βάση. Δυστυχώς, η πορεία της οικονομίας το τελευταίο διάστημα μας δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια αυτό που κάναμε ήταν τελικά μια τρύπα στο νερό. Κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας. Στοχεύαμε -υποτίθεται- στη σύγκλιση του εισοδήματος μας, το μέσο εισόδημα των ελλήνων πολιτών, με το μέσο εισόδημα των ευρωπαίων και τελικά μόλις σε μια χρονιά το 2010 οι Έλληνες πολίτες έχασαν πάνω από 15% της αγοραστικής τους δύναμης. Η ανεργία στη χώρα μας βαδίζει σε ποσοστά άνω του 14% με βάση τα επίσημα στοιχεία και άνω του 17% με 18% στην πραγματικότητα, ενώ στην περιοχή μου, στο Νομό Θεσσαλονίκης ξεπέρασε επίσημα το 18,5% ενώ στην πραγματικότητα είναι γύρω στο 25%.

Το Δεκέμβριο του 2008 όταν έγιναν τα γνωστά γεγονότα και ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν μόλις τριακόσιες εβδομήντα χιλιάδες. Σήμερα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τις επτακόσιες χιλιάδες. Η «κακιά» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε φροντίσει με τις πολιτικές που εφήρμοζε να διατηρεί την ανεργία σε όσο το δυνατό πιο χαμηλά και σχετικά εύκολα διαχείρισιμα ποσοστά. 

Για την Κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Ίσως, είναι απλά ένα νούμερο που ενοχλεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τίποτα παραπάνω. Δεν ενοχλεί που τα λουκέτα στην αγορά διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεν σας νοιάζει, κύριοι Υπουργοί, για την ανεργία. Γι' αυτό, άλλωστε, δεν προσπαθείτε να βρείτε λύσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αξιοποίηση των πόρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως αυτά είχαν σχεδιαστεί.

Εδώ και ενάμιση χρόνο κανένα έργο κατάρτισης ή προώθησης στην απασχόληση δεν προκηρύχθηκε από τις πέντε διαχειριστικές αρχές του Υπουργείου Εργασίας. Τα ποσοστά απορρόφησης του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου είναι στο τέλος του 2010 μόλις στο 13,6%. Είναι συγκεκριμένα 383.807.000 ευρώ και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά κατά 96% έργα που προκηρύχθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009.

Εξαγγελίες κάνετε αρκετές, αλλά οι επιχειρήσεις είτε από δυσκολία είτε επειδή δεν σας έχουν εμπιστοσύνη δεν ακολουθούν. Η ίδια νοοτροπία, φυσικά, επικρατεί και στο Νομό Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά θα σταθώ σε τρία-τέσσερα παραδείγματα.

Πρώτον, πριν από λίγες ημέρες ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο δοτός δηλαδή Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε την υλοποίηση δεκαεπτά έργων, προϋπολογισμού άνω των 100.000.000 ευρώ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Είναι σίγουρα χρήσιμα όλα τα έργα, αλλά κανένα από αυτά δεν στοχεύει στη μείωση της ανεργίας, του μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στο Νομό Θεσσαλονίκης ή έστω στην κατάρτιση ή στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Δεύτερο παράδειγμα. Στον απολογισμό της πρώην δοτής Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2010 αναφέρθηκε ότι στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου πιστοποιήθηκαν ή εγκρίθηκαν συνολικά διακόσια τρία επενδυτικά σχέδια, ύψους 202.000.000, για να δημιουργηθούν τετρακόσιες είκοσι τρεις θέσεις εργασίας. Μήπως τελικά το να σπαταλάμε 480.000 ευρώ για κάθε θέση εργασίας είναι ένα υπέρογκο ποσό και αυτά τα χρήματα έπρεπε να διατεθούν διαφορετικά; Τουλάχιστον, αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι μακροπρόθεσμα υγιείς ή μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης υφεσιακής πολιτικής σας θα «βαλτώσουν» και αυτές;

Τρίτο παράδειγμα. Στον κρίσιμο τομέα της κατάρτισης, ο Πρωθυπουργός προχθές, σε μια από τις γνωστές φιέστες του, μας ανακοίνωσε τα προγράμματα δια βίου μάθησης τα οποία θα χρηματοδοτήσει. Στην Περιφέρειά μου, δηλαδή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όμως, ενώ στο ΕΣΠΑ έχουν προγραμματιστεί για την εκπαίδευση 145.000.000, μέχρι το τέλος του 2010 έχει συμβασιοποιηθεί μόλις το 10% εξ αυτών και έχει απορροφηθεί μόλις το 8,6%. Ποια είναι, λοιπόν, η προτεραιότητα που επικαλείται ο Πρωθυπουργός;

Τέταρτο παράδειγμα. Σε ένα νομό, όπου η ανεργία ξεπερνά το 18,5% και υπάρχουν περίπου εβδομήντα χιλιάδες καταγεγραμμένοι άνεργοι, έχουν «τρέξει» όλο το 2010 προγράμματα κατάρτισης μόλις για πεντακόσιους είκοσι οκτώ ανέργους μέσω του ΕΣΠΑ τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το Υπουργείο. Έτσι θα καταπολεμήσουμε την ανεργία;

Έχετε υποσχεθεί να τρέξετε νέα προγράμματα για νέους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες, για νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, για τους απολυμένους δεκάδων επιχειρήσεων. Γιατί καθυστερείτε; Εάν είναι, να ζητήσουμε από την Τρόικα να σας το επιβάλει, μήπως «τρέξουν» επιτέλους τα προγράμματα πιο γρήγορα.

Κλείνω με απόσπασμα ομιλίας πολιτικού Αρχηγού. Λέει, λοιπόν: «Μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Νέοι των 400, 500, 700 ευρώ δεν έχουν, δεν τους δίνεται το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή εργασία». Ποιος το είπε; Ο κ. Παπανδρέου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2008. Τι έκανε μόλις βγήκε μέσα σε ένα χρόνο; Εξαιτίας της πολιτικής του, διπλασίασε την ανεργία. Νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή ταιριάζει γάντι η σοφή λαϊκή παροιμία «στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα».

Σας ευχαριστώ.